Diploma in Computer System & Networking - KPTM Batu Pahat

Diploma dalam Sistem Komputer dan Rangkaian terdiri daripada 93 kredit. Program ini menyediakan pengenalan kepada pemasangan rangkaian, pentadbiran dan keselamatan rangkaian, reka bentuk laman web, pembangunan sumber multimedia, pemasangan komponen komunikasi dan perancangan dan pengurusan teknologi.

Kursus ini direka untuk memberikan pengetahuan dan kemahiran yang luas di mana pelajar akan menerima program latihan yang pelbagai dengan penekanan tertentu pada Perkakasan, Rangkaian, Sistem Operasi dan Aplikasi Komputer. Kursus ini akan menghasilkan graduan yang memiliki gabungan pengetahuan dan kepakaran dalam bidang teknologi maklumat organisasi dan pengurusan organisasi.

Pelajar dikehendaki menghadiri mod pengajaran asas kelas sepenuh masa yang dijadualkan mengikut unit jadual waktu. Program ini diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Kursus ini direka untuk menggalakkan pembiasaan dengan isu PC dan meningkatkan kecekapan peribadi melalui penggunaan teknologi.
Diploma in Computer System & Networking

2 tahun 4 bulan

KPTM Batu Pahat

CC103

RM 22,575

R2/481/4/0597 (12/2024) A11042

Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam TIGA (3) mata pelajaran termasuk Matematik;

Lulus STPM atau setara dengan mendapat sekurang-kurangnya gred C (NGMP 2.0) dalam 1 mata pelajaran; dan kepujian Matematik di peringkat SPM atau yang setara;

Lulus Sijil Tinggi Agama (STAM) dengan mendapat sekurang-kurangnya gred maqbul; dan kepujian Matematik di peringkat SPM atau yang setara;

Memiliki SKM tahap 3 dalam bidang berkaitan; dan lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM atau yang setara;

Lulus Sijil Kolej Komuniti yang setara dengan tahap 3 MQF dalam bidang berkaitan; dan lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM;

UEC dengan mendapat sekurang-kurangnya gred B dalam TIGA (3) mata pelajaran termasuk Matematik;

O-Level dengan mendapat sekurang-kurangnya gred C dalam TIGA (3) mata pelajaran termasuk Matematik;

Lulus kelayakan lain yang setara dengan sijil (Tahap 3, MQF) dan kepujian dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM;

Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara.

Nota:

• Calon yang lulus dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM tanpa apa-apa sijil berkaitan boleh diterima masuk dan perlu mengambil kursus pengukuhan Matematik pada semester pertama.
  • Calon yang mempunyai kepujian dalam bidang komputeran pada peringkat SPM atau setara dengannya akan diberi keutamaan.
Semester 1

4. Etika Dan Nilai

Semester 7
1. Industrial Training
Graduan kursus akan mempunyai laluan vokasional yang boleh membawa kepada pekerjaan atau pengajian lanjut dalam bidang Sokongan Komputer, Sokongan Teknikal, pemasangan dan penyelenggaraan IT, Perkhidmatan Dalam Talian, Jurutera Rangkaian, Juruteknik Komputer, Pemaju Laman Web, Pakar Meja Bantuan, Pemasang Perisian / Perisian Programmer, Jurulatih Perisian, Penjualan Komputer dan laian-lain yang berkaitan.