Diploma in Game Design - KPTM Ipoh

Diploma in Game Design adalah sebuah program sepenuh masa yang dijalankan dalam tempoh minimum 6 semester atau tiga tahun. Program ini bertujuan untuk mengembangkan kemahiran pereka bentuk yang memiliki ilmu yang mendalam tentang penulisan, seni, dan sains sosial digabungkan ketika mereka bentuk permainan, antara muka, dan pengembaraan interaktif yang lain. Program ini berorientasikan projek dan mengasah kemahiran mereka bentuk permainan di luar jangkaan sementara turut memahami konsep dalam permainan.

Program ini diwujudkan bagi memenuhi keperluan industri terkini yang menekankan tentang mekanikal dalam permainan, mereka bentuk dokumentasi, membuat skrip dan pengaturcaraan, rekaan tahap 2D dan 3D, reka bentuk karakter, menguji permainan, reka bentuk antara muka, pengurusan produk, dan pelaksanaan projek permainan berpasukan. Pelajar juga akan mempelajari kemahiran profesional dan kemahiran tersendiri yang diperlukan untuk berjaya dalam industri.

Hasil Pembelajaran

Objektif pendidikan program ini adalah untuk menghasilkan pereka bentuk permainan yang:
• Berpengetahuan dan secara teknikalnya berwibawa dalam pembangunan mereka bentuk permainan.
• Efektif sebagai ahli kumpulan dengan nilai dan sikap yang sesuai bagi profesion malahan juga dengan masyarakat umum.
• Efektif dalam berkomunikasi dan mendapatkan penyelesaian bagi masalah dan memberi sokongan terhadap kumpulan.
• Berkebolehan untuk menunjukkan kemahiran keusahawanan dan mempunyai jangkaan terhadap keperluan untuk menjalani pembelajaran berterusan bagi memajukan diri dalam kerjaya.

Hasil Program

Setelah program selesai, para graduan akan berupaya untuk:
• Memahami dan mengaplikasikan ilmu pengetahuan asas mereka bentuk permainan.
• Menggunakan kemahiran dan teknik yang diperlukan dalam proses membina sesuatu permainan.
• Melaksanakan kewajipan sosial melalui khidmat masyarakat.
• Menunjukkan etika yang profesional, nilai-nilai holistik, dan kemanusiaan secara berkumpulan.
• Menunjukkan komunikasi, kerjasama dan kemahiran kepimpinan yang berkaitan dengan persekitaran kerja.
• Menyelesaikan masalah dalam mereka bentuk dan membangunkan produk-produk permainan kreatif.
• Mendapatkan pendidikan di peringkat yang lebih tinggi untuk perkembangan kerjaya yang cemerlang dan terlibat dalam pembelajaran sepanjang hayat.
• Mencari peluang dan mengenalpasti hala tuju keusahawanan yang berkaitan dengan permainan.
Diploma in Game Design

2 Tahun 7 Bulan

KPTM Ipoh

CM102