Diploma in Civil Engineering - KPTM Kuantan

Objektif program ini adalah untuk menghasilkan graduan yang mempunyai peluang besar dalam profesyen Kejuruteraan Awam (Penolong Jurutera, Penyelia Tapak atau Penyelia Keselamatan Tapak), sama ada dalam kerajaan atau sektor swasta seperti pembinaan, perundingan atau pemaju. Dalam amalan kursus ini termasuk gabungan sub disiplin kejuruteraan pembinaan, kejuruteraan trafik, kejuruteraan struktur, geoteknik, saliran dan kejuruteraan air dan kajian kejuruteraan.

Walau bagaimanapun, pengkhususan dalam Kejuruteraan Awam (Keselamatan Pembinaan) lebih menekankan kemahiran teknikal dalam keselamatan pembinaan. Pengkhususan akan dilengkapi dengan pengetahuan dan teknik berdasarkan standard yang berkaitan dengan keselamatan.

Diploma in Civil Engineering

2 tahun 4 bulan

KPTM Kuantan

EV101

RM23,475

R2/526/4/0071 (07/2024) A10202

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / Sijil Pelajaran Vokasional (SPMV) dengan sekurang-kurangnya TIGA (3) KEPUJIAN dalam 3 mana-mana mata pelajaran termasuk MATEMATIK dan SATU * Sains * / Teknikal * / Vokasional * dan LULUS Bahasa Inggeris dan Sejarah (mulai SPM 2013);

Lulus O-Level dengan mendapat sekurang-kurangnya gred C dalam 3 mata pelajaran termasuk Matematik DAN dan salah satu daripada subjek Sains / Teknikal / Vokasional DAN lulus Bahasa Inggeris.

Sijil Kejuruteraan / Teknologi Kejuruteraan (MQF Tahap 3) dengan PNGK minimum 2.00.

Sijil Vokasional / Teknikal / Kemahiran dalam bidang berkaitan yang dilayari oleh Kerajaan Malaysia atau dengan satu (1) tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan atau minimum satu (1) semester bridging program DAN lulus SPM dengan sekurang-kurangnya satu (1) kepujian.

Lulus dalam bidang berkaitan Sijil Kolej Komuniti (MQF Tahap 3) dengan PNGK minimum 2.00.

Nota:
* Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang diterima pakai adalah SKM Tahap 3 sahaja.

Kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia

Proficiency English I
Basic Civil Engineering & Construction Safety
Chemistry
Calculus I
Bahasa Kebangsaan A/ Study Skills/
Pengucapan Awam/ Human Communication/Kemahiran Menulis/ Asas Keusahawan 1
Proficiency English II
Bahasa Melayu Komunikasi 1 (Pelajar Antarabangsa)
Penghayatan Etika Peradaban
Traffic And Highway Engineering
Structural Steelwork And Timber Design
Building Services
Graduan program ini mempunyai peluang pekerjaan yang luas dan cerah dalam bidang Kejuruteraan Awam dan Keselamatan di tapak binaan baik dalam sektor kerajaan mahupun swasta. Antara peluang kerjaya yang berkaitan ialah dalam bidang pembinaan, perundingan dan syarikat pemaju. Graduan yang berminat untuk menjadi pegawai keselamatan, hendaklah mempunyai sijil yang diiktiraf dari badan-badan bertauliah. Sijil yang diiktiraf mampu menghasilkan graduan yang profesional dan berkemahiran bagi menyumbang kepada pembangunan masyarakat dan negara.

Dalam perkembangan revolusi industri pada pada masa kini,peluang kerjaya sebagai Pembantu Jurutera, Penyelia Tapak, atau Penyelia Keselamatan Tapak Binaan menjadi keperluan bagi pembangunan tamadun manusia justeru itu negara akan terus berada dilandasan yang tepat dalam arus perkembangan dan kemodenan dunia.