Diploma in Islamic Banking and Finance - KPTM Bangi

Diploma Perbankan dan Kewangan adalah program homegrown yang direka khusus untuk menyampaikan tahap pemahaman teori dan praktikal yang sesuai dalam Perbankan dan Kewangan Islam yang berguna dalam sumbangan untuk pengembangan kewangan Islam domestik. Kewangan Islam dianggap sebagai alternatif kepada sistem ekonomi dan kewangan konvensional dan telah berkembang menjadi fenomena global.

Program ini terdiri daripada pelbagai struktur dan merangkumi pelbagai aspek seperti Muamalat, Ekonomi Islam, Kewangan Islam, Takaful, Pengurusan dan Perakaunan dalam perspektif Islam.

Pada akhir program, graduan harus dapat menunjukkan kemahiran khusus dalam bidang yang berkaitan dengan amalan Kewangan dan Perbankan Islam serta menerapkan pengetahuan dan kemahiran mereka untuk menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.

Program ini sesuai untuk mereka yang berminat untuk bekerja dengan sektor kerajaan dan swasta kerana para pelajar dibekalkan dengan pembelajaran dan kurikulum yang dapat memenuhi syarat profesion dalam bidang kewangan dan perbankan Islam, pengusaha dan lain-lain.

Graduan juga dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di institusi tinggi tempatan dalam bidang tertentu seperti kewangan Islam, pentadbiran, pengurusan atau kelayakan profesional lain.
Diploma in Islamic Banking and Finance

Tempoh Program :
2 tahun 4 bulan

KPTM Bangi

AF101

N/343/4/0267 (MQA / PA11117) 02/2024

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekuruang-kurangnya kepujian dalam tiga matapelajaran dan lulus mata pelajaran Matematik

Lulus O -Level dengan mendapat sekurang-kurangnya Gred C dalam tiga matapelajaran dan lulus mata pelajaran Matematik

i. Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap 3 dalam bidang berkaitan; dan
   a) Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam satu mata pelajaran serta lulus mata pelajaran Matematik diperingkat SPM, atau
   b) Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam satu mata pelajaran serta lulus program pengukuhan Matematik (bagi pelajar yang gagal mata pelajaran Matematik di peringkat SPM ); atau

ii. Lulus Sijil Komuniti Tahap 3 Kerangka Kelayakan Malaysia; dan
   a) Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam satu mata pelajaran serta lulus mata pelajaran Matematik diperingkat SPM; atau
   b) Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam satu mata pelajaran serta lulus program pengukuhan Matematik (bagi pelajar yang gagal mata pelajaran Matematik di peringkat SPM); atau

iii. Lulus Sijil (Tahap 3 KKM) dalam bidang berkaitan Muamalat and Islamic Finance dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00; atau

i. Lulus Unified Examination Certificate (UEC) dengan mendapat sekurang-kurangya Gred B dalam tiga mata  pelajaran dan lulus mata pelajaran Matematik; atau
ii. Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) pangkat Maqbul dan Lulus mata pelajaran Matematik di peringkat SPM (atau setara); atau
iii. Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

Pengajian Malaysia 2
Regulation in Islamic Banking
Digital Entrepreneuship
Industrial Training
Berdasarkan objektif kursus pengajian, pelajar dibekalkan dengan pembelajaran dan kurikulum yang terdedah kepada teori dan kemahiran yang mencukupi untuk pelajar yang dapat memenuhi keperluan profesion dalam Perbankan dan Kewangan Islam.

Program ini juga dilengkapi dengan kursus tambahan berdasarkan pengurusan, perakaunan dan sumber daya manusia dalam organisasi untuk melengkapkan pengetahuan dan kemahiran pelajar. Di samping membentuk pelajar mahir dari pelbagai lapisan, pelajar dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda yang berkaitan di KPTM atau institusi pengajian tinggi yang lain.