Foundation in Accounting - KPTM Bangi

Foundation in Accounting (AA001) adalah program trimester SATU (1) tahun yang dirancang sebagai persediaan untuk memasuki program peringkat ijazah. Program ini menyediakan pendidikan pengenalan dan persediaan dalam kemahiran kuantitatif, pengkomputeran dan analitik yang diperlukan dalam dunia perniagaan.

Pelajar mempelajari peranan dan operasi perakaunan dalam pelbagai konteks, berdasarkan pemikiran dan penyelidikan semasa dalam disiplin. Program ini sesuai untuk pelajar yang ingin melanjutkan pengajian mereka dan bergerak terus ke dalam kerjaya dalam bidang perakaunan serta mereka yang mengiktiraf nilai ijazah perakaunan dalam konteks pengurusan perniagaan yang lebih luas.
Foundation in Accounting

Tempoh Program :
1 Tahun

KPTM Bangi

AA001

R/344/3/0374 (02/2025) MQA/FA5211

Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam LIMA(5) matapelajaran termasuk Matematik dan Bahasa Inggeris.

Lulus Unified Examination Certificate (UEC) dengan mendapat sekurang-kurangnya Gred B dalam TIGA(3) mata pelajaran termasuk Matematik dan Bahasa Inggeris

Lulus O-level dengan mendapat sekurang-kurangnya Gred C dalam LIMA(5) mata pelajaran termasuk Matematik dan Bahasa Inggeris

Kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia
SEMESTER 1:

Beginning Table Tennis /Sport Science
Foundation English
Pengajian Islam /
Etika dan Nilai
Information Technology (IT)
Introductory To Financial Reporting I
Quantitative Techniques

Semester 2 :

Beginning Volleyball / Beginning Netball
Basic English Communication
Microeconomics
Introductory to Financial Reporting II
Introduction To Costing and Management Accounting
Introduction To Management

Semester 3 :

Study Skills
Macroeconomics
Introduction To Financial Management
Pelajar yang telah menamatkan program ini akan ditawarkan masuk ke Sarjana Muda Seni (Kepujian) dalam Perakaunan dan Kewangan 3 + 0 dengan kerjasama Business School Dublin (DBS), program transnasional pertama yang diakreditasi oleh Kualiti dan Kualifikasi Ireland (QQI) yang dijalankan di luar lreland, yang ditawarkan di KPTM Bangi. Selain KPTM Bangi, pelajar mempunyai pilihan untuk melanjutkan pelajaran ke institusi tempatan lain atau program profesional ACCA 4 ½ tahun.
Ibu Pejabat
Kolej Poly-Tech MARA