BA (Hons) in Accounting and Finance - Dublin Business School - KPTM Bangi

Program ini adalah program francais kerjasama antara Kolej Poly-Tech MARA (KPTM) dan Dublin Business School (DBS), Ireland. Program Perakaunan dan Kewangan ini menyediakan pendidikan komprehensif dalam kemahiran kuantitatif, pengkomputeran dan analitik yang diperlukan dalam dunia perniagaan. Pelajar mempelajari peranan dan operasi perakaunan dalam pelbagai konteks, dimaklumkan oleh pemikiran dan penyelidikan semasa dalam disiplin.

Program ini sesuai untuk pelajar yang ingin bergerak terus ke dalam kerjaya dalam perakaunan serta mereka yang mengiktiraf nilai ijazah perakaunan dalam konteks pengurusan perniagaan yang lebih luas. Kursus ini juga menawarkan pengecualian dari badan profesional peperiksaan dan merupakan batu loncatan utama ke arah kelayakan ACCA, CIMA, ACA atau CPA.

Program ini telah mendapat akreditasi daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Kualiti dan Kelayakan Ireland (QQI)
Bachelor Of Arts (Honours) in Accounting and Finance 3+0 In Collaboration With Dublin Business School, Ireland

Tempoh Program :
3 Tahun 4 Bulan (8 Semester Kuliah dan 4 Bulan Latihan Industri)

KPTM Bangi

AA231

R/344/6/0191 (MQA/FA3633) 09/2023

Badan Pensijilan :
DUBLIN BUSINESS SCHOOL (DBS), IRELAND

Lulus Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) atau setara, dengan minimum Gred C+ (NGMP 2.33) dalam mana-mana dua mata pelajaran, dan kredit dalan Matematik di peringkat SPM, dan MUET Band 4/IELTS Band 6.0/TOEFL 500

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan minimum gred Jayyid, dan kredit dalam Matematik di peringkat SPM, dan MUET Band 4/ IELTS band 6.0/ TOEFL 500

Diploma dalam perakaunan atau bidang berkaitan, atau setaraf dengan minimum PNGK 2.50, dan MUET Band 2; Bagi diploma yang dijalankan bukan dalam Bahasa Inggeris, keperluan Bahasa Inggeris adalah MUET Band 4/ IELTS Band 6.0/ TOEFL 500

Kelayakan Matrikulasi/Asasi atau setaraf dengan minimum CGPA 2.50, dan kredit dalam Matematik di peringkat SPM, dan MUET Band 2; Bagi Matrikulasi/Asasi yang dijalankan bukan dalam Bahasa Inggeris, keperluan Bahasa Inggeris adalah MUET Band 4/IELTS Band 6.0/ TOEFL 500

Kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia

Nota: Syarat kredit Matematik pada peringkat SPM bagi calon daripada kelayakan STPM, STAM dan Matrikulasi/Asasi boleh dikecualikan jika kelayakan tersebut mengandungi mata pelajaran Matematik dan pencapaiannya setara/ lebih daripada keperluan kredit mata pelajaran tersebut pada peringkat SPM

Tahun 1

Employability in Action
Lifelong Learning
Isu-isu Kekeluargaan

Pengetahuan perakaunan dan kewangan menjadi teras utama bagi perniagaan dan operasi dalam ekonomi global. Oleh itu, dengan program ini, graduan mempunyai hak istimewa untuk melayakkan diri dengan kelayakan akauntan profesional dan mengecualikan pengecualian yang luar biasa dari badan-badan profesional dan berpotensi tinggi untuk mengembangkan profesion mereka.

Terdapat banyak permintaan untuk profesional perakaunan dalam sektor dan bidang yang berlainan. Graduan dari program ini mempunyai pilihan kerjaya di sektor awam dan swasta. Kerjaya dalam perakaunan mungkin berkisar dari tahap kemasukan ke peringkat eksekutif. Profesion mereka termasuk Akauntan, Juruaudit, Pengurus Akaun, Penganalisis Kewangan, Penganalisis Bajet, Perancang Kewangan, Perunding Cukai dan Perunding Kewangan.

Muat turun aplikasi KEDU2U Melalui Apple App Store dan Google Play Store

© Hak Cipta Terpelihara 2019 Kolej Poly-Tech MARA.