Bachelor of Information Technology (Hons) In Cyber Security - UPTM

Dalam Bachelor of Information Technology (Honours) in Cyber Security, pelajar akan mempelajari asas-asas keselamatan maklumat, reka bentuk infrastruktur keselamatan dan pelaksanaan, forensik komputer, penilaian risiko serta kesan keselamatan sekuriti dalam operasi perniagaan.

Pelajar belajar untuk merekabentuk, melaksanakan, mengintegrasikan dan mengurus pelbagai komponen infrastruktur keselamatan melalui campuran aktiviti teoretikal dan tangan. Kemahiran khusus dikembangkan melalui kursus-kursus seperti Kriptografi, Peretasan Etika, Latihan Perindustrian dan Perindustrian Digital.

Program ijazah ini menyediakan pelajar untuk bidang keselamatan siber dan karier yang berkembang pesat dalam pelbagai persekitaran seperti korporat, agensi kerajaan dan perundingan.

Bachelor of Information Technology (Hons) In Cyber Security

3 Tahun

UPTM

CT206

Pelajar Tempatan, RM 52,805.00
Pelajar Antarabangsa, RM 64,150.00

N/482/6/0174 (03/2024) MQA/PA 11332

i. Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan mininum Gred C (NGMP 2.00) dalam sebarang dua (2) mata pelajaran dan kredit dalam mata pelajaran Matematik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang setara dengan nya

ii. Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) atau yang setara dengan gred minimum Jayyid dan minimum Jayyid dalam mana mana dua (2) subjek dan kredit dalam Matematik di peringkat SPM

iii. Diploma Sains Komputer atau Kejuruteraan Perisian atau Teknologi Maklumat atau Sistem Maklumat atau yang setara dengan minimum PNGK 2.50 dan kredit di dalam Matematik di peringkat SPM atau yang setara dengannya

iv. Sebarang Diploma dalam bidang Sains dan Teknologi atau Pengajian Bisnes dengan minimm CGPA 2.50 adalah diterima bergantung kepada proses penilaian dalaman yang rapi dan kredit di dalam Matematik di peringkat SPM atau setara dengan nya

v. Matrikulasi/Asasi atau yang setara dengan minimum CGPA 2.00 dan kredit dalam Matematik di peringkat SPM atau yang setara dengannya

Bagi pelajar Antarabangsa, perlu mendapat skor Test of English as a Foreign Language (TOEFL) 500 atau mendapat skor International Language Testing System (IELTS) sekurang-kurangnya Band 5.0 yang setara dengannya. Jika pelajar tidak memenuhi syarat yang dinyatakan, PPT perlu menawarkan kursus English Proficiency bagi memastikan pelajar memenuhi syarat kemasukan program.

Nota :

1. Calon Diploma yang mendapat PNGK kurang daripada 2.50 tetapi lebih daripada 2.00 dengan kredit Matematik pada peringkat SPM atau yang setara dengan nya boleh diterima masuk bergantung kepada proses penilaian dalaman yang rapi.

2. Syarat kredit Matematik pada peringkat SPM bagi calon (i) (ii) (iii) (iv) dan (vi) boleh dikecualikan jika syarat kelayakan tersebut mengandungi mata pelajaran Matematik dan pencapaian nya setara / lebih daripada keperluan kredit mata pelajaran tersebut di peringkat SPM

3. Calon yang mendapat kredit dalam subjek yang berkaitan komputeran pada peringkat SPM dan STPM atau yang setara dengan nya boleh diberikan pertimbangan utama

TRIMESTER 1:

Computer Application
Discrete Mathematics 1
Personal Grooming
Advance Reading
Tamadun Islam Dan Tamadun Asia (TITAS) / Bahasa Melayu Komunikasi 2 (International Student)

TRIMESTER 2:

Introduction To Programming
Discrete Mathematics 2
Academic Writing