Diploma In Corporate Communication - UPTM

Diploma In Corporate Communication ditujukan kepada mereka yang ingin melangkah ke hadapan dalam industri komunikasi yang dinamik dan pantas berkembang. Ia menarik minat sesiapa yang mempunyai minat dalam komunikasi dan aspirasi untuk melanjutkan pengajiannya ke peringkat Ijazah. Program ini memberikan pemahaman mengenai asas dalam komunikasi dan kemahiran komunikasi korporat.

Ia mengembangkan kematangan ke arah pemikiran dan penghakiman yang lebih bebas. Ia juga menyediakan kemahiran komunikasi korporat dengan pengetahuan tentang teori dan amalan dalam bidang. Tambahan pula, pelajar terdedah kepada perkembangan terbaru dalam industri komunikasi. Selain itu, program ini menyediakan pelajar untuk permintaan dunia kerja melalui kursus substantif, projek tangan, tugasan interaktif, dan pendedahan kepada industri.

Kurikulum memberi tumpuan kepada kecekapan utama yang berkaitan dengan spektrum luas bidang komunikasi, yang membolehkan pelajar memahami, membangun dan mendemonstrasikan pengetahuan. Ia juga bertujuan untuk menyumbang kepada tahap profesionalisme yang lebih tinggi untuk para pelajar pada masa akan datang. Setelah selesai, pelajar membangunkan pemahaman yang baik tentang prinsip dan dinamik komunikasi serta kemahiran praktikal untuk bekerja di hampir mana-mana industri, dengan dunia peluang kerjaya dalam bidang seperti komunikasi korporat, perhubungan awam, acara khas, latihan korporat, dan banyak lebih lagi.

Semua organisasi dan sektor korporat pada masa kini bergantung kepada graduan yang berkemahiran tinggi untuk menghadapi cabaran globalisasi. Oleh itu, program ini menyediakan pelajar untuk kerjaya di sektor kerajaan dan korporat. KPTM berhasrat untuk menjadikan program ini sebagai yang terbaik di pasaran.
Diploma In Corporate Communication

2 Tahun 4 Bulan

KUPTM Kuala Lumpur

BK101

Pelajar Tempatan, RM20,610.00
Pelajar Antarabangsa, RM27,700.00

R2/321/4/0104  (07/2024) A10130

Lulus SPM atau setaraf dengan sekurang-kurangnya TIGA(3) kredit dalam mana-mana mata pelajaran, termasuk Bahasa Inggeris;

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf, dengan gred sekurang-kurangnya C (NGMP 2.0) dalam mana-mana subjek, dan kredit dalam Bahasa Inggeris di peringkat SPM atau yang setaraf dengannya;

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred sekurang-kurangnya Maqbul, dan kredit dalam Bahasa Inggeris di peringkat SPM atau yang setaraf dengannya;

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dan lulus SPM dengan kredit dalam Bahasa Inggeris;

Lulus sijil atau setaraf dengannya dan mendapat kredit dalam Bahasa Inggeris di peringkat SPM atau setaraf dengannya;

Sijil dalam Media dan Komunikasi atau setaraf dengannya.

Bagi pelajar Antarabangsa, ujian Bahasa Asing (TOEFL) dengan skor 500 ATAU (IELTS) dengan skor 5.0 ATAU yang setaraf dengannya.
SEMESTER1:

Organizational Communication
Introduction To Mass Communication
Introduction To Human Communication
Profiency English 1
Concepts And Applications Of Information Technology
Concepts And Applications Of Information Technology (L)
Study Skills / Bahasa Melayu Komunikasi 1

SEMESTER 2:

Public Relations Principles
International Business Communication
Essential Of Digital Photography