Diploma of Accountancy - UPTM

Diploma in Accountancy (AA103) adalah program homegrown yang direka khas untuk menyampaikan tahap pemahaman teori dan praktikal yang sesuai dalam perakaunan dan kewangan yang berguna di tempat kerja.

Program ini terdiri daripada pelbagai struktur dan merangkumi pelbagai aspek seperti perakaunan & laporan kewangan, pengurusan perakaunan, pengurusan kewangan, perakaunan berkomputer, cukai, pengauditan, ekonomi, undang-undang syarikat, pengurusan, keusahawanan, matematik kewangan dan teknologi maklumat & aplikasi.

Pada akhir program, graduan harus dapat menunjukkan kemahiran khusus dalam bidang perakaunan serta menerapkan pengetahuan dan kemahiran mereka untuk menyelesaikan masalah dan membuat keputusan yang tepat dalam bidang perniagaan yang berlainan. Pelajar akan menerima pembelajaran terbaik dan pengetahuan industri semasa dari kakitangan yang berdedikasi dan berpengalaman. Di samping itu, pelajar juga akan memperoleh kemahiran yang berkaitan dengan persekitaran perniagaan antarabangsa yang rumit dan mencabar.

Program ini sesuai untuk mereka yang berminat bekerja dengan sektor kerajaan dan swasta sebagai penolong akauntan, pegawai akaun, penolong pengurus, pegawai bank, pegawai kewangan atau pegawai pentadbiran.

Graduan juga boleh melanjutkan pengajian di peringkat ijazah dalam institusi tinggi tempatan dan asing dalam bidang tertentu seperti perakaunan, kelayakan profesional lain.

Diploma of Accountancy

2 Tahun 3 Bulan

UPTM

AA103

Pelajar Tempatan, RM20,820.00
Pelajar Antarabangsa, RM28,810.00

R2/344/4/0535  (07/2024) A10133

Lulus SPM atau setaraf, dengan sekurang-kurangnya TIGA(3) kredit termasuk Matematik DAN Lulus Bahasa Inggeris;

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf, dengan gred sekurang-kurangnya C (NGMP 2.0) dalam mana-mana subjek, dan kredit dalam Matematik dan lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM;

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred sekurang-kurangnya Maqbul, dan kredit dalam Matematik dan lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM;

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang yang berkaitan dan lulus SPM dengan sekurang-kurangnya satu (1) kredit dalam mana-mana subjek dan kredit dalam Matematik dan lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM;

Lulus sijil atau setaraf dengannya dalam bidang berkaitan.

Bagi pelajar Antarabangsa, skor 550 untuk TOEFL ATAU skor 5.5 untuk IELTS ATAU yang setaraf dengannya.
SEMESTER 1:

Basic Financial Accounting