Bachelor of Corporate Administration (Honours) - UPTM

Bachelor of Corporate Administration (Honours) adalah program siswazah di mana disiplin teras perakaunan diperkaya dengan pendidikan luas dalam pengurusan dan persekitaran perniagaan.

Program ini ditawarkan kepada graduan dengan diploma dalam bidang perakaunan dan / atau bidang yang berkaitan, serta mereka yang mempunyai program STPM, matrikulasi dan sijil / asas yang diakreditasi oleh MQA. Program ini mempunyai gabungan subjek praktikal, teori dan aplikasi yang diterokai dan dibangunkan selama tiga dan setengah tahun akademik. Ia direka untuk membangunkan pengetahuan dan pemahaman pelajar mengenai prinsip dan amalan utama dalam bidang perakaunan. Pelajar juga dikehendaki menjalani latihan industri dalam industri.

Latihan ini adalah untuk tempoh 24 minggu dalam semester 9. Objektif latihan ini adalah untuk mendedahkan pelajar kepada persekitaran kerja sebenar dalam industri. Program ini bertujuan untuk menghasilkan graduan yang dijamin secara teknikal, yang telah memperoleh kepakaran pengurusan dan kemahiran intelektual untuk memulakan kerjaya yang bermanfaat dalam profesion berkaitan perakaunan, atau untuk menjalankan kajian lanjut di peringkat profesional atau pasca siswazah.

Program :
Bachelor of Corporate Administration (Honours)

Tempoh Pengajian :
3 Tahun

Kampus :
KUPTM Kuala Lumpur

Kod Program :
AC201

Yuran Program :
Pelajar tempatan, RM 48,675.00
Pelajar antarabangsa, RM 58,450.00

Medium Perantaraan :
Bahasa Inggeris

Rujukan :
N/345/6/1066  (10/2022) MQA/PA 9076

Syarat Kelayakan Minimum :

i. Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan minimum Gred C (GP 2.00) dalam mana-mana 2 mata pelajaran, dan lulus Matematik dan Bahasa Inggeris di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau sebarang kelayakan yang setara

ATAU

ii. Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred minimum Jayyid, dan lulus dalam Matematik dan Bahasa Inggeris pada peringkat SPM

ATAU

iii. Sebarang kelayakan yang setara dengan Diploma atau Diploma Lanjutan (Tahap 4, atau 5, MQF)

ATAU

iv. Kelayakan Matrikulasi / Asasi dengan PNGK minimum 2.00 dari 4.00 atau kelayakan yang setaraf dengannya

ATAU

v. Lain-lain kelayakan daripada Pemberi Pendidikan Tinggi (PPT) yang setaraf dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia

Bagi pelajar antarabangsa, perlu mendapat skor International English Language Testing System (IELTS) sekurang-kurangnya 5.5, atau TOEFL skor 550.

SEMESTER 1/YEAR 1

Hubungan Etnik/ Bahasa Melayu Komunikasi 2
Business Mathematics
Financial Management
Human Resource Management
Fundamental of Management

SEMESTER 2/YEAR 1

Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS)/ Pengajian Malaysia 3
Business Communication
Business Accounting
Organisational Behaviour
Business Law

SEMESTER 3/ YEAR 1

Entrepreneurship with Digital Application II
Corporate Law
Introduction to Statistics
Economics
Bahasa Kebangsaan A/ Leadership &Interpersonal Skill 2/ Creativity & Innovation/ Dance Ensemble 2/ Music Ensemble 2/ The Art of Theatre 2

SEMESTER 4/ YEAR 2

Siswa Siswi Pertahanan Awam 2/ Askar Wataniah 2
Taxation l
Financial Accounting
Pengajian Islam 3/ Philosophy

SEMESTER 5/ YEAR 2

Mandarin 1/ Arabic 1/ French 1/ Mandarin 2/ Arabic 2/ French 2 / Politics & World Civilisation
Taxation ll
Strategic Operation Management
Elective 1

SEMESTER 6/ YEAR 2

Corporate Administration
Corporate Financial Management l
Corporate Governance I
Elective 2

SEMESTER 7/ YEAR 3

Corporate Financial Management ll
Corporate Secretaryship l
Corporate Governance Il
Elective 3

SEMESTER 8/ YEAR 3

Corporate Secretaryship ll
Research Methodology
Elective 4

SEMESTER 9/ YEAR 3
Industrial Training
Industrial Training Report
Antara kerjaya yang boleh diceburi oleh graduan lepasan program ini:

Setiausaha Syarikat
Pegawai Pematuhan
Pegawai Kewangan
Kedudukan pengurusan yang lain dan boleh bekerja sendiri sebagai usahawan profesional

Ibu Pejabat
Kolej Poly-Tech MARA

Tingkat 4 & 5, Jalan 7/91,
Taman Shamelin Perkasa,
Cheras, 56100, Kuala Lumpur.
Tel : 03-9179 5600
Faks : 03-9281 7491
E-mel : skk [at] gapps.kptm.edu.my

Hotline Kemasukan
Tel : 03 9179 5637/39
Faks : 03 9179 5677/98
E-mel : marketing [at] kptm.edu.my

LOKASI IBU PEJABAT KPTM

Waze   Google Maps
© Hak Cipta Terpelihara 2024 Kolej Poly-Tech MARA.
Notis PDPA, Penafian, Polisi Privasi, Polisi Keselamatan dan Hakcipta
Diselenggara oleh webmaster@kptm.edu.my