Bachelor of Accountancy (Hons) - UPTM

Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) adalah program siswazah di mana disiplin teras perakaunan diperkaya dengan pendidikan yang luas dalam pengurusan dan persekitaran perniagaan. Program ini ditawarkan kepada graduan dengan diploma dalam bidang perakaunan dan / atau bidang yang berkaitan, serta mereka yang mempunyai program STPM, matrikulasi dan sijil / asas yang diakreditasi oleh MQA.

Program ini mempunyai gabungan subjek praktikal, teori dan aplikasi yang diterokai dan dibangunkan selama tiga dan setengah tahun akademik. Ia direka untuk membangunkan pengetahuan dan pemahaman pelajar mengenai prinsip dan amalan utama dalam bidang perakaunan. Pelajar juga dikehendaki menjalani latihan industri dalam industri. Latihan ini adalah selama 14 minggu dalam semester 7.

Objektif latihan ini adalah untuk mendedahkan pelajar kepada persekitaran kerja sebenar dalam industri. Program ini bertujuan untuk menghasilkan graduan yang dijamin secara teknikal, yang telah memperoleh kepakaran pengurusan dan kemahiran intelektual untuk memulakan kerjaya yang bermanfaat dalam profesion berkaitan akauntan, atau untuk menjalankan kajian lanjut di peringkat profesional atau pasca siswazah.

Profesional perakaunan menawarkan individu pelbagai peluang dalam perniagaan. Graduan ditemui dalam pelbagai jawatan pengurusan sejak latar belakang perakaunan mereka menawarkan mobiliti ke atas dalam mana-mana persekitaran perniagaan. Seorang siswazah perakaunan boleh bekerja sebagai akauntan dan forensik akauntan, juruaudit, penasihat cukai, Ketua Pegawai Kewangan (CFO), pengawal kewangan, ejen IRS, akauntan kos dan pengurusan atau bahkan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

Seorang siswazah boleh berkhidmat sama ada dalam organisasi sektor awam atau swasta. Untuk memastikan peningkatan diri dan perkembangan masa depan yang cerah, seorang siswazah layak memohon sebagai akauntan yang diperakui dan menjadi ahli badan profesional perakaunan di Malaysia; Institut Akauntan Malaysia (MIA).

Bachelor of Accountancy (Hons)

3 Tahun & 3 Bulan

UPTM

AA201

Pelajar Tempatan - RM49,320.00
Pelajar Antarabangsa - RM63,315.00

R/344/6/0379  (04/2027) MQA/FA 5368

Malaysian University English Test (MUET) Band 2;

Untuk pelajar antarabangsa memperolehi skor sekurang-kurangnya 550 untuk Test of English as a Foreign Language (TOEFL) atau  Band 5.5 untuk International Language Testing System (IELTS) atau yang setara;

DAN

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf dengan mendapat sekurang-kurangnya gred C+ dalam mana-mana DUA (2) subjek, dan mendapat kepujian dalam Matematik di peringkat SPM;

Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan gred minima Jayyid dan mendapat kepujian dalam Matematik di peringkat SPM;

Lulus program Asasi / Matrikulasi dengan mendapat sekurang-kurangnya CGPA 2.50 atau dan kredit dalam Matematik di peringkat SPM;

Lulus Diploma Perakaunan / Diploma Perakaunan dan Kewangan dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.50;

Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

**Kredit dalam Matematik di peringkat SPM boleh dikecualikan bagi lepasan STPM/STAM/Matriculation jika kelayakan tersebut mengandungi Matematik dan gred yang diperolehi adalah setara atau lebih tinggi dari keperluan Matematik di peringkat SPM.

TRIMESTER 1:

Commercial Law
Introduction To Economics
Fundamental Of Management
Personal GroAoming

TRIMESTER 2:

Introduction To Financial Reporting
Introduction To Costing And Management Accounting
Principles Of Marketing
Bahasa Kebangsaan A / Interpersonal Skills 2

TRIMESTER 3:

Financial Reporting 1