Diploma in Computer System & Networking - KPTM Alor Setar

Diploma dalam Sistem Komputer dan Rangkaian terdiri ini menyediakan pengenalan kepada pemasangan rangkaian, pentadbiran dan keselamatan rangkaian, reka bentuk laman web, pembangunan sumber multimedia, pemasangan komponen komunikasi dan perancangan dan pengurusan teknologi.

Kursus ini direka untuk memberikan pengetahuan dan kemahiran yang luas di mana pelajar akan menerima program latihan yang pelbagai dengan penekanan tertentu pada Perkakasan, Rangkaian, Sistem Operasi dan Aplikasi Komputer. Kursus ini akan menghasilkan graduan yang memiliki gabungan pengetahuan dan kepakaran dalam bidang teknologi maklumat organisasi dan pengurusan organisasi.

Pelajar dikehendaki menghadiri mod pengajaran asas kelas sepenuh masa yang dijadualkan mengikut unit jadual waktu. Program ini diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Kursus ini direka untuk menggalakkan pembiasaan dengan isu PC dan meningkatkan kecekapan peribadi melalui penggunaan teknologi.
Diploma in Computer System & Networking

Tempoh Pengajian :
2 tahun 4 bulan

KPTM Alor Setar

CC103

R/481/4/0546 (A11195) 04/2020

Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam 3 mata pelajaran termasuk Matematik;

UEC dengan mendapat sekurang-kurangnya gred B dalam 3 mata pelajaran termasuk Matematik;

O-Level dengan mendapat sekurang-kurangnya gred C dalam 3 mata pelajaran termasuk Matematik;

Lulus SKM tahap 3 dalam bidang berkaitan; dan • lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM;

Lulus Sijil Kolej Komuniti yang setara dengan tahap 3 MQF dalam bidang berkaitan; dan lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM;

Lulus kelayakan lain yang setara dengan sijil (Tahap 3, MQF) dan kepujian dalam mata pelajaran Matematik di peringkat SPM;

Catatan:

STPM atau setara dengan mendapat sekurang-kurangnya gred C (NGMP 2.0) dalam 1 mata pelajaran; dan kepujian Matematik di peringkat SPM;

STAM (pangkat maqbul); dan kepujian Matematik di peringkat SPM;

Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara.

Nota:
Calon yang mempunyai kepujian dalam bidang komputeran pada peringkat SPM atau setara dengannya boleh diberi keutamaan
SEMESTER1 :

Basic Oratory

SEMESTER 6 :

Industrial Training
Graduan kursus akan mempunyai laluan vokasional yang boleh membawa kepada pekerjaan atau pengajian lanjut dalam bidang Sokongan Komputer, Sokongan Teknikal, pemasangan dan penyelenggaraan IT, Perkhidmatan Dalam Talian, Jurutera Rangkaian, Juruteknik Komputer, Pemaju Laman Web, Pakar Meja Bantuan, Pemasang Perisian / Perisian Programmer, Jurulatih Perisian, Penjualan Komputer dan laian-lain yang berkaitan.

© Hak Cipta Terpelihara 2019 Kolej Poly-Tech MARA.