+603-9179 5600
Telefon
skk@gapps.kptm.edu.my
admission@kptm.edu.my

Keratan Akhbar

29 September 2020 | Sinar Harian Online | PPZ-MAIWP sasar tingkat jumlah penerima Khaira-PPZ


KUALA LUMPUR - Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) menyasarkan untuk meningkatkan jumlah universiti dan pelajar yang menerima manfaat dalam program Khaira-PPZ.

Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Ahmad Shukri Yusoff berkata, pasukan Khaira-PPZ sedang mengkaji bentuk bantuan terbaik sama ada kewangan atau food bank untuk diagihkan.

Namun menurutnya, selain sumbangan Khaira PPZ secara umumnya sebahagian besar bayaran zakat yang diterima dari universiti dan kolej akan dikembalikan ke institusi berkenaan untuk disalurkan kepada kakitangan serta pelajar memerlukan.

"Dalam erti kata lain, jika PPZ tidak menganjurkan program sumbangan (Khaira PPZ) bermakna wang tersebut telah dipulangkan ke institusi berkenaan untuk diagihkan mengikut keperluan pelajar masing-masing yang akan diuruskan oleh unit Hel Ehwal Pelajar (HEP) institusi berkenaan," katanya selepas menyempurnakan penyerahan sumbangan Khaira PPZ kepada Kolej Universiti Poly-Tech Mara (KUPTM) di sini semalam.

Turut hadir, Naib Canselor KUPTM, Profesor Dr Darulihsan Abdul Hamid.

Program tanggungjawab sosial korporat itu menyaksikan penyerahan sumbangan RM18,000 untuk kegunaan bekalan makanan kering selama tiga bulan kepada 100 pelajar asnaf di institut pengajian itu.

Ahmad Shukri berkata, setakat ini sebanyak lima universiti telah disantuni termasuk Universiti Malaya (UM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang program bantuan disalurkan mengikut keperluan.

"Program bagi setiap universiti itu berbeza-beza cuma dalam bentuk bekalan makanan PPZ telah adakan sumbangan kepada pelajar di UM dan KUPTM.

"Pemilihan KUPTM hari ini adalah hasil ziarah dan pertemuan yang diadakan sebelum ini di mana kami melihat ada ruang untuk kita hulurkan bantuan kepada pelajar daripada keluarga B40 yang terjejas dengan koronavirus (Covid-19)," katanya.

Dalam perkembangan sama, Ahmad Shukri memaklumkan kutipan zakat di PPZ-MAIWP tidak menunjukkan kesan ketara tahun ini walaupun negara terkesan dengan penularan Covid-19.

"Mengikut data yang kami ada setakat ini belum ada lagi penurunan kutipan, bahkan meningkat kepada sembilan peratus daripada kutipan dari tahun lepas.

"Kami berusaha menambah kutipan tahun ini menjadi RM690 juta berbanding 682 juta tahun sebelumnya untuk menunjukkan yang Covid-19 tidak memberikan kesan besar kepada PPZ-MAIWP," katanya.

Setakat Ogos, kutipan diterima menerusi pembayaran adalah RM448.7 juta berbanding RM 413.7 juta tahun lalu.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/100379/EDISI/Selangor-KL/PPZ-MAIWP-sasar-tingkat-jumlah-penerima-Khaira-PPZ

MS ISO 9001:2015

Bilangan Pelawat

Semasa2105
Bulan Ini46023

Jumlah Pelawat Tahun 2021    
web counter

Ibu Pejabat
Kolej Poly-Tech MARA 

Tingkat 4 & 5, Jalan 7/91, Taman Shamelin Perkasa,
Cheras, 56100, Kuala Lumpur.
Tel : 03-9179 5600
Faks : 03-9281 7491 
E-mel : skk@gapps.kptm.edu.my
FB : Kolej Poly-Tech MARA - KPTM

Hotline Kemasukan
Tel : 03 9179 5637/39
Faks : 03 9179 5677/98
E-mel : marketing@kptm.edu.my

LOKASI IBU PEJABAT KPTM

Waze   Google Maps 

Hubungi Ketua Pegawai Maklumat (CIO)
E-mel : cio@kptm.edu.my

© Hak Cipta Terpelihara 2021 Kolej Poly-Tech MARA.
Notis Privasi, Penafian, Polisi Privasi, Polisi Keselamatan dan Hakcipta
Diselenggara oleh webmaster@kptm.edu.my

Search