Diploma in Islamic Banking and Finance - KPTM Bangi

Diploma Perbankan dan Kewangan adalah program homegrown yang direka khusus untuk menyampaikan tahap pemahaman teori dan praktikal yang sesuai dalam Perbankan dan Kewangan Islam yang berguna dalam sumbangan untuk pengembangan kewangan Islam domestik. Kewangan Islam dianggap sebagai alternatif kepada sistem ekonomi dan kewangan konvensional dan telah berkembang menjadi fenomena global.

Program ini terdiri daripada pelbagai struktur dan merangkumi pelbagai aspek seperti Muamalat, Ekonomi Islam, Kewangan Islam, Takaful, Pengurusan dan Perakaunan dalam perspektif Islam.

Pada akhir program, graduan harus dapat menunjukkan kemahiran khusus dalam bidang yang berkaitan dengan amalan Kewangan dan Perbankan Islam serta menerapkan pengetahuan dan kemahiran mereka untuk menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.

Program ini sesuai untuk mereka yang berminat untuk bekerja dengan sektor kerajaan dan swasta kerana para pelajar dibekalkan dengan pembelajaran dan kurikulum yang dapat memenuhi syarat profesion dalam bidang kewangan dan perbankan Islam, pengusaha dan lain-lain.

Graduan juga dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di institusi tinggi tempatan dalam bidang tertentu seperti kewangan Islam, pentadbiran, pengurusan atau kelayakan profesional lain.
Diploma in Islamic Banking and Finance

2 tahun 4 bulan

KPTM Bangi

AF101

RM21,595

N/343/4/0264 (03/2024) MQA/FA11117

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam TIGA (3) mata pelajaran dan lulus mata pelajaran Matematik

Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) / Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)  atau yang setara

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap 3 dalam bidang berkaitan; dan Lulus SPM dengan mendapat sekurang-kurangnya kepujian dalam satu mata pelajaran; atau sijil yang diktiraf (Level 3, MQF) atau setaraf didalam MIF atau bidang berkaitan.

Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia

DAN

Lulus  mata pelajaran Bahasa Arab di peringkat SPM atau calon tanpa kelayakan lulus mata pelajaran Bahasa Arab di peringkat SPM perlu melalui  kursus Arabic language enhancement pada permulaan program. Pelajar perlu lulus Arabic language enhancement tersebut.

Pembangunan Pemuda

Islamic Insurance & Takaful
Regulation in Islamic Banking
Digital Entrepreneuship

Berdasarkan objektif kursus pengajian, pelajar dibekalkan dengan pembelajaran dan kurikulum yang terdedah kepada teori dan kemahiran yang mencukupi untuk pelajar yang dapat memenuhi keperluan profesion dalam Perbankan dan Kewangan Islam.

Program ini juga dilengkapi dengan kursus tambahan berdasarkan pengurusan, perakaunan dan sumber daya manusia dalam organisasi untuk melengkapkan pengetahuan dan kemahiran pelajar. Di samping membentuk pelajar mahir dari pelbagai lapisan, pelajar dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda yang berkaitan di KPTM atau institusi pengajian tinggi yang lain.