Diploma in Teaching of English As a Second Language - KPTM Bangi

Ini adalah program homegrown yang direka dan dijalankan oleh KPTM dengan panel penasihat pakar dari penyedia pendidikan tinggi awam dan swasta dan pakar industri dengan objektif utama menghasilkan pendidik bahasa Inggeris.

Pelajar akan terlibat dalam pelbagai persekitaran pembelajaran dan kaedah penyampaian pengajaran. Sepanjang program ini, pelajar akan mengambil bahagian dalam kuliah, demonstrasi, pengajaran rakan sebaya, pengajaran kumpulan dan amalan pengajaran individu.

Diploma in Teaching of English As a Second Language

2 Tahun 4 Bulan (7 Semester)

KPTM Bangi - DK247(B)

BE101

RM20,775

N/0114/4/0004(07/28) MQA/PA/16357

Lulus SPM atau setaraf dengannya dengan sekurang-kurangnya tiga (3) kredit dalam mana-mana mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris;

Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia

** Pelajar antarabangsa perlu mencapai minima markah 4.0 bagi International Language Testing System (IELTS) atau Band 2 in Malaysian University English Test (MUET) atau yang setara.

DISCIPLINE CORE / COMMON CORE
English Grammar 1
English Grammar 2

Listening and Speaking Development 1
Listening and Speaking Development 2
Principles and Practices in Language Teaching
Teaching English Grammar
The Teaching of Listening and Speaking Skills
The Teaching of Reading and Writing Skills
Drama Production
Language Tests in School
Language Programme Planning and Development
Introduction to Sociolinguistics
Reading Development 1
Reading Development 2
Writing Development 1
Writing Development 2
Introduction to Literature

COMPULSORY MODULE
Bahasa Melayu Komunikasi 1 (International Student)
Study Skills
Penghayatan etika dan Peradaban
Pengurusan Masjid
Digital Entrepreneurship

ELECTIVES

Bahasa Kebangsaan A
Bahasa Arab Asas
Introduction to Mandarin
Beginner French
Intergriti dan Anti Rasuah

EDUCATION FOUNDATION MODULE
History and Philosophy of Education
Education in Malaysia
Sociology of Education
Psychology in Education
Curriculum and Instructions
PROFESSIONAL PRACTICE
Teaching Practice

Graduan program ini boleh memulakan kerjaya yang memuaskan sebagai pendidik atau jurulatih bahasa Inggeris di institusi pembelajaran seperti sekolah rendah swasta, pusat latihan bahasa Inggeris, pusat tuisyen atau melanjutkan pelajaran mereka di mana-mana universiti awam atau swasta.

Di samping itu, graduan boleh berusaha untuk bekerja dalam bidang pemasaran, perhubungan awam (PR), kewartawanan, penerbitan, penyiaran, pengiklanan dan latihan.

Graduan akan mendapati pelbagai peluang kerjaya yang baik di sektor awam dan swasta di mana permintaan terhadap tenaga mahir terus meningkat.