BA (Hons) in Accounting and Finance - Dublin Business School - KPTM Bangi

Program ini adalah program kerjasama antara Kolej Poly-Tech MARA (KPTM) dan Dublin Business School (DBS), Ireland. Program Perakaunan dan Kewangan ini menyediakan pendidikan komprehensif dalam kemahiran kuantitatif, pengkomputeran dan analitik yang diperlukan dalam dunia perniagaan. Pelajar mempelajari peranan dan operasi perakaunan dalam pelbagai konteks, dimaklumkan oleh pemikiran dan penyelidikan semasa dalam disiplin.

Program ini sesuai untuk pelajar yang ingin bergerak terus ke dalam kerjaya dalam perakaunan serta mereka yang mengiktiraf nilai ijazah perakaunan dalam konteks pengurusan perniagaan yang lebih luas. Kursus ini juga menawarkan pengecualian dari badan profesional peperiksaan dan merupakan batu loncatan utama ke arah kelayakan ACCA, CIMA, ACA atau CPA.

Program ini telah mendapat akreditasi daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Kualiti dan Kelayakan Ireland (QQI)

Program :
Bachelor Of Arts (Honours) in Accounting and Finance 3+0 In Collaboration With Dublin Business School, Ireland

Tempoh Program :
3 Tahun 4 Bulan

Kampus :
KPTM Bangi

Kod Program :
AA231

Yuran Program :
RM62,950 |  International - RM76,000

Medium Perantaraan :

Rujukan :
R2/0411/6/0008 (09/2028) MQA/FA3633

Badan Pensijilan :
DUBLIN BUSINESS SCHOOL (DBS), IRELAND

Syarat Kelayakan Minimum :
Kelayakan Matrikulasi/Asasi atau setaraf dengan minimum CGPA 2.50, dan kredit dalam Matematik di peringkat SPM, dan MUET Band 4;

Pelajar dari Foundation in Accounting (AA001) KPTM Bangi, keperluan Bahasa Inggeris adalah MUET Band 2

Nota: Syarat kredit Matematik pada peringkat SPM bagi calon daripada kelayakan Matrikulasi/Asasi boleh dikecualikan jika kelayakan tersebut mengandungi mata pelajaran Matematik dan pencapaiannya setara/ lebih daripada keperluan kredit mata pelajaran tersebut pada peringkat SPM. * Tertakluk kepada kelulusan pihak DBS.

ATAU

Lulus Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) atau setara, dengan minimum Gred C+ (NGMP 2.33) dalam mana-mana dua mata pelajaran, dan kredit dalan Matematik di peringkat SPM, dan MUET Band 4/IELTS Band 6.0/TOEFL 500

Nota: Syarat kredit Matematik pada peringkat SPM bagi calon daripada kelayakan STPM boleh dikecualikan jika kelayakan tersebut mengandungi mata pelajaran Matematik dan pencapaiannya setara/ lebih daripada keperluan kredit mata pelajaran tersebut pada peringkat SPM. * Tertakluk kepada kelulusan pihak DBS.

ATAU

Diploma dalam perakaunan atau bidang berkaitan, atau setaraf dengan minimum PNGK 2.50, dan MUET Band 2; Bagi diploma yang dijalankan bukan dalam Bahasa Inggeris, keperluan Bahasa Inggeris adalah MUET Band 4/ IELTS Band 6.0/ TOEFL 500

* Tertakluk kepada kelulusan pihak DBS.

Kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia

TAHUN 1
Principles of Accounting
Economics Perspectives
Business Maths & Research Methods
Business Context and Organization
IT Essentials
Accounting Information System
Learning to Learn

TAHUN 2
Financial Management
Financial Accounting
Cost Accounting
Management
Business and Company Law (Malaysian Variant)
Ethics and Corporate Governance
Advanced Economic Perspectives
Hubungan Etnik
Bahasa Melayu Komunikasi 2
Bahasa Kebangsaan A/ Leadership and Interpersonal Skills/ Fundamentals of Entrepreneurship 2
Tamadun Islam dan Tamadun Asia Tenggaraaysian Studies 3

TAHUN 3
Performance Management(Accounting)
Financial Reporting
Taxation System (Malaysian Variant)
Advanced Financial Management
Capstone Project
Audit and Assurance
Family Issues in Malaysia
Community Service 2/ Sport Events Management 2

TAHUN 4
Industrial Training

Pengetahuan perakaunan dan kewangan menjadi teras utama bagi perniagaan dan operasi dalam ekonomi global. Oleh itu, dengan program ini, graduan mempunyai hak istimewa untuk melayakkan diri dengan kelayakan akauntan profesional dan mengecualikan pengecualian yang luar biasa dari badan-badan profesional dan berpotensi tinggi untuk mengembangkan profesion mereka.

Terdapat banyak permintaan untuk profesional perakaunan dalam sektor dan bidang yang berlainan. Graduan dari program ini mempunyai pilihan kerjaya di sektor awam dan swasta. Kerjaya dalam perakaunan mungkin berkisar dari tahap kemasukan ke peringkat eksekutif. Profesion mereka termasuk Akauntan, Juruaudit, Pengurus Akaun, Penganalisis Kewangan, Penganalisis Bajet, Perancang Kewangan, Perunding Cukai dan Perunding Kewangan.

Ibu Pejabat
Kolej Poly-Tech MARA

Tingkat 4 & 5, Jalan 7/91,
Taman Shamelin Perkasa,
Cheras, 56100, Kuala Lumpur.
Tel : 03-9179 5600
Faks : 03-9281 7491
E-mel : skk [at] gapps.kptm.edu.my

Hotline Kemasukan
Tel : 03 9179 5637/39
Faks : 03 9179 5677/98
E-mel : marketing [at] kptm.edu.my

LOKASI IBU PEJABAT KPTM

Waze   Google Maps
© Hak Cipta Terpelihara 2024 Kolej Poly-Tech MARA.
Notis PDPA, Penafian, Polisi Privasi, Polisi Keselamatan dan Hakcipta
Diselenggara oleh webmaster@kptm.edu.my